Home

Kornati imena otoka

Kornati su najgušća otočna skupina na cijelom Sredozemlju. Smješteni su između otoka Žirja, Dugog otoka i Pašmana. Arhipelag je podjeljeno u dvije skupine: Donje Kornate i Gornje Kornate. Donje Kornate čine otoci Sit i Žut i otoci oko njih, a Gornje Kornate otok Kornat i obližnji otoci Popis otoka Hrvatske. Izvor: Wikipedija. Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje. Otoci (površine veće od od 1 km 2 ), otočići (manje od 1 km 2 i veće od 0,01 km 2) i hridi (manje od 0,01 km 2) hrvatskog Jadrana poredani prema površini. Broj otoka, otočića, hridi i grebena Republike Hrvatske je 1244. Od toga je 78 otoka, 524 otočića i 642. U razdoblju od 14. do 18. stoljeća današnji je otok Kornat nosio četiri različita imena: Kornat (Incoronata, Coronata, Cornata), Otok Svete Marije (Insula Sancte Marie, Stomorin Otoch), Toreta i Opat. Najstarije potvrde upućuju na srednjovjekovnu dvoimenost otoka: dok je na pomorskim kartama 14. i 15. stoljeća zapisivan u različitim inačicama (Encorona, Encoronata, Incorona. Nacionalni park Kornati sačinjava 89 otoka, otočića i grebena poznatih po visokim stijenama. Ovo je ujedno i najrazvedeniji dio obale u Sredozemlju. Kornati su pravi labirint kamenih otoka na kojima su se stanovnici morali boriti s teškim uvjetima da bi preživjeli. Nalaze se u sjevernom dijelu Dalmacije, jugozapadno od grada Zadra, a pokrivaju područje od 320 četvornih kilometara

KORNATI I KURNATI Imena velikih i naseljenih jadranskih otoka vrlo su stara. Većinom dolaze iz predromanskih jezičnih slojeva i ona više-manje postojano čuvaju kontinuitet imena od svog postanka do danas. Imena malih, a osobito nenaseljen ih otoka češće su se mijenjala pa i zamjenjivala u potpunosti Takvih je otoka na našem dijelu Jadrana pregršt, a Kornati su nepresušno vrelo. - Babina Guzica je jedan otok kornatskog arhipelaga. Kako je nastalo to ime? Naravno, po babinoj guzici. Ima u susjedstvu Babine Guzice još zanimljivih toponima, npr. poznata Kurba. Ponekad imena nastaju iz puke slučajnosti, anegdotalno. Možda se nekome ribaru. Ta edinstveni pojav se pogosto imenuje »krona« otoka, številni pa ga smatrajo za izvor imena Kornati. Življenje v naravi . Tako kot številni narodni parki na Hrvaškem imajo tudi Kornati bogastvo raznolikih rastlinskih in živalskih vrst, več kot kateri koli drug del Jadrana! Tukaj domuje 537 rastlinskih vrst, 226 vrst alg in 850 vrst živali. Sredozemska medvedka spada med najbolj redke. Naziv otoka(prema Izletničkoj karti NP Kornati) Naziv otoka na pomorskoj karti(ako je različit od naziva na Izletničkoj karti) geografska širina: geografska dužina: površina (m2) 1. Aba V. - 43°52,00'N 15°13,00'E 383.042 2. Arapovac - 43°47,75'N 15°18,30'E 9.918 3. Babina Guzica - 43°42,65'

Zemljopis. Općina Murter-Kornati nalazi se na otoku Murteru, i općenito obuhvaća sjeverozapadnu stranu otoka s istoimenim naseljem, te 10-ak nautičkih milja udaljeno Kornatsko otočje.Općina kopneno graniči s općinom Tisno koja obuhvaća ostatak otoka Murter.. Najveći vrh Murtera je brdo Raduč 125m, na kojem se nalazi ostaci bunkera i tunela iz II. svjetskog rata Veli Prišnjak Mali Lunga Prišnjak Murter Prišnjak Mali Tovarnjak Kornati Prišnjak Tribunj Šest srednjodalmatinskih otoka otoka imena Prišnjak je glavno značenje pojma Pašman. Za druga značenja pogledajte Pašman razdvojba Pašman je otok na Hrvatskom jadranu, južno od Zadra Među 1246 otočnih jedinica u pročelju hrvatske jadranske obale Kornati se fizionomski i funkcionalno izdvajaju kao jedinstvena otočna skupina. To je zapravo izrazito usitnjen i geografski raspršen prostor između zadarskih i šibenskih otoka. Nalazi se na dodiru zadarske i šibenske gravitacijske sfere odnosno unutar dometa utjecaja lokalnih žarišta društveno-gospodarskog razvitka. Kornatski otoci (također Kornati), otočje u Jadranskome moru. Sastoji se od 140 otoka, otočića i grebena ukupne površine 69 km², raštrkanih na 300 km² mora. Proteže se u duljini oko 35 km i širini oko 13 km, između Dugog otoka na sjeverozapadu i otoka Žirja na jugoistoku, te otokâ Pašmana, Vrgade i Murtera na sjeveru i sjeveroistoku. Građeni su od krednih i paleogenih vapnenaca, te dolomita i sedimentnih breča. Ime su dobili po Kornatu, najvećem otoku (32,44 km²), na kojem.

Na Kornatima sam uspio izbrojati četiri otoka koja nose ime po muškom dijelu para. Parovi, pa i terceti također su česta pojava u nisci naših otoka, a nije rijetkost da se isto ime nađe na nekoliko mjesta, piše HRT Općina Murter-Kornati nalazi se na otoku Murteru, i općenito obuhvaća sjeverozapadnu stranu otoka s istoimenim naseljem, te 10-ak nautičkih milja udaljeno Kornatsko otočje. Općina kopneno graniči s općinom Tisno koja obuhvaća ostatak otoka Murter. Najveći vrh Murtera je brdo Raduč 125m, na kojem se nalazi ostaci bunkera i tunela iz II. svjetskog rata Oba imena su postojala u upotrebi dugi niz stoljeća, dok konačno nije dobio današnje ime. Kultura. Iako ruralno naselje, Murter je u svom trajanju započeo, njegovao i očuvao visoke standarde kulturnog, osobito pučkog i duhovnog izražavanja. Najprije vrlo ranim osnivanjem Pučke škole (1845.) zatim, utemeljenjem jedne od prvih čitaonica. nedovoljno uvjerljivo objašnjenih imena malih otoka golem je i tome će se pitanju morati posvetiti posebna pozornost. Navodimo samo neke: BarSćak, Metanj, Benušić, Hulija, Kudica

13. do 18. st. Kornati nose različita imena kao što su: Incornat, Corona, Coronata. 1627.-1859. Mjenjaju se zakupci i vlasnici pojedinih otoka. 1859-1890. Kmetovi s otoka Murtera stječu slobodu i otkupljuju kornatske otoke. 1980. Proglašen Nacipnalni park Kornati koji tada obuhvaća i Telašćicu na Dugom otoku Imena malih, a osobito nenaseljenih otoka češće su se mijenjala pa i zamjenjivala u potpunosti. Ime, etnik i ktetik kornatskih otoka danas su očuvani u upotrebi u svoja dva osnovna oblika: Kornati, Kornatar i korantski te Kurnati, Kurnatar i kurnaski. Prvim se oblicima služi šira jezična zajednica nacionalna i međunarodna, a drugima lokalne zajednice Murtera i Betine, čije stanovništvo kontinuirano prebiva na kornatskom kopnu od početka XVII. stoljeća. Autor nastoji objasniti.

Kornati, tudi Kornatski otóki, so skupina 125 otokov, otočkov in morskih podvodnih grebenov v Zadarskem arhipelagu. Kornati ležijo jugovzahodno od Pašmana, med Dugim otokom in Žirjami. Celotno otočje se razprostira na površini 320 km² morskega akvatorija. Otočje je dobilo ime po otoku Kornatu, največjem otoku v celotni otoški skupini. Drugi večji otoki so Sit, Žut, Jadra, Kurba. Nacionalni park Kornati sastoji se od 89 nenaseljenih otoka i otočića. Kornati su najrazvedenija skupina otoka na Mediteranu. Ime dolazi od latinske riječi corona što znači kruna. Prema legendi, Bog je htio okruniti svoje djelo posljednjeg dana stvaranja, pa je stvorio Kornate od suza, zvijezda i daha JEDINSTVENA IMENA OTOKA Preko Prduše i Babine guzice do Kurbe vele. Prduša Vela, Babina Guzica i Kurba vela neki su od otoka na Jadranskom moru. To su maleni i nenaseljeni otoci, ali živopisnih imena. Nađe se među njima i Balun, Blitvica, Smokvenjak ili Krava. Ante Jurić iz Centra za jadransku onomastiku i etnolingvistiku rekao je da je.

Kornati Kornatski otoci Turistički vodič kroz Kornate

 1. V NP Kornati je vsako leto zasidranih več super jaht. Vizitka NP Kornati. Število otokov: 89. Skupna površina: 216,78 km. Površina kopenskega dela: 49,67 km². Površina morskega dela: 167,11 km². Povprečna površina otoka: 0,55 m². Povprečna površina otokov brez Kornata: 0,19 km². Dolžina obale: 238 km. Najvišja točka nad morjem.
 2. Homenov prikaz Kornata unutar sjevernodalmatinskih otoka na karti Jadrana, oko 1570. Kornati on the map of the Zadar archipelago by Piri Reis, 1525 Slika 3. Kornati na karti zadarskog arhipelaga.
 3. U radu se donosi tablicni popis kornatskih toponimskih likova ekscerptiranih iz arhivskih vrela od 14. stoljeca do pocetka 19. stoljeca. Popis toponima strukturiran je tako da se prvo donose potvrde arhivskih imena otoka Kornata (redni br. 1-212) i otoka Žuta (redni br. 235- 313), zatim imena obradivih povrsina (redni br. 314-392), drugih otoka osim Kornata i Žuta (redni br. 393-475.

Popis otoka Hrvatske - Wikipedij

 1. živopisna imena Prduša Vela, Babina Guzica, Kurba Vela... Kornati su nepresušno vrelo erotskih toponim
 2. Otok Kornat je najveći otok skupine otoka koja čini i Nacionalni Park Kornati. Otočje Kornati je pravi raj za nautičare, ronioce i sve ljude željne odmora na osami. Čisto more bogato ribom privlači galebove koji rado posjećuju Kornate. U prapovijesti Kornat je bio naseljen. O tome svjedoči nalaz kamene sjekire podno brda Padinka na otoku Kornatu. Neobično je vidjeti kilometre suhozida izgrađene ljudskom rukom da bi se sačuvali pašnjaci na ovoj skromnoj površini. Na Kornat kao i.
 3. Jedinstvena pojava često se naziva krunom otoka, a mnogi ju smatraju izvorom imena Kornati. Prirodni život. Kao i mnogi nacionalni parkovi u Hrvatskoj, Kornati imaju obilje raznolikih biljnih i životinjskih vrsta, više nego bilo koji drugi dio Jadrana! To je dom za 537 biljnih vrsta, 226 vrsta algi i 850 vrsta životinjskog svijeta. Sredozemna medvjedica jedna je od najrjeđih sisavaca na svijetu, a u prošlosti je posjećivala upravo ove otoke
 4. KORNATI. Nacionalni park. Robert Motak Smjer: TKI III. godina. Kornati - poloaj - Kornatska otona skupina smjestila se izmeu otoka Pamana, Dugog Otoka i Ugljana na jugoistoku i otoka irja na sjeverozapadu. - Svi ti otoci zajedno su poznati kao Sjevernodalmatinski Arhipelag. - Otocima su zajednika kamenitost, bezvodica, male obradive povrine, gospodarska zaostalost i iseljavanje mladih ljudi s.
 5. Iza imena Kornati krije se stotine otoka čiji nestvarno lijepi krajolici pozivaju na istraživanje. Uputite se u otkrivanje brojnih uvala u kojima ćete pronaći pješčane ili šljunčane plaže. Savršeni izbor za ronioce, nautičare, ali i sve one koji nakon užurbane svakodnevice u gradu traže mjesto na kojem će uživati u osami. Plaže u uvalama brojnih Kornatskih otoka mjesto su na.
PPT - KORNATI Nacionalni park PowerPoint Presentation

Otok s četiri imena - Kornat u ispravama srednjega i novog

PDF | Među 1246 otočnih jedinica u pročelju hrvatske jadranske obale Kornati se fizionomski i funkcionalno izdvajaju kao jedinstvena otočna skupina. To... | Find, read and cite all the. Napominjemo da je u popisu kornatskih otoka s -mali, to je dru- Kornati, a umjesto njih i bez obzira na njih rabiti imena Kornat i slijedi dogoditi i da toponim Kornat stoji u kontekstu koji odgovara prostoru kornatskog arhi-. Novi pastiri postali su zakupnici, izlaganju popuniti neke praznine i donijeti niz novih podataka. polja. Obojica koncesionara prethodno su vlastima uputili molbu za. Kornati su skupina od 152 otoka i otočića, a zbog posebne ljepote, velike razvedenosti obale i bogatstva podmorja, 1980. godine veći dio kornatskog akvatorija proglašen je nacionalnim parkom. Park uključuje 89 otoka, otočića i hridi, ali kopneni dio parka čini tek jednu četvrtinu ukupne površine. Sve ostalo je morski ekosustav. Otoci nisu naseljeni, ali na njima postoje građevine.

Kornati Islands on Old Geographic Maps and Charts KiG 2005, 4 Kornati Islands on Old Geographic Maps and Charts Josip Farièiæ1 and Zdenko Simièiæ2 1 Department of Geography, University of Zadar, Tuðmanova 24i, Zadar, Croatia 2 Croatian Navy, Zrinsko-frankopanska bb, Split, Croatia 58 The islands belonged administratively to the territory Abstract: Based on the analysis of cartographic of.

Nacionalni park Kornati, sve što trebate znati o Kornatim

Kornati ili Kornatsko otočje su otočje koje se nalazi u srednjoj Dalmaciji, zapadno od Šibenika i južno od Zadra, unutar Šibensko-kninske županije. Otočje se sastoji od oko 150 otočića prostre se na površini od 320 km 2 i najrazvedeniji je otočni ekosustav u Jadranskom moru. 1980. godine veći dio Kornatskog otočja proglašen je nacionalnim parkom Kornati. Ukupna površina parka je. Prišnjak Veli je nenaseljeni otočić u Kornatima. Pripada Hrvatskoj. Zanimljivost otoka je njegov okomiti položaj na smjer prostiranja svih kornatskih otoka. Njegova površina iznosi 0.091 km². Dužina obalne crte iznosi 1.46 km

KORNATI I KURNATI - hrcak

Hrvatsko ime otoka Srimac (Srimač) javlja se 1251. godine kad je ugarsko-hrvatski kralj Bela odredio granice šibenske komune. Od 1740. godine otok dobiva ime Murter. Podrijetlo imena Murter još je znanstveno nedokazano. U novije vrijeme prevladava mišljenje da se naziv Murter odnosi na antičko izdubljeno kameno korito koje se nalazilo u sklopu preše za ulje, a zvalo se mortarium. Riječ. Nacionalni park Kornati. Jedan od najljepših dijelova Hrvatske, pa i Europe zasigurno su Kornati. Riječ je o najgušćoj skupini otoka u cijelom Sredozemlju, a netaknuta ljepota kojom odišu neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Murter je inače najbliža lokacija Kornatima pa se nerijetko upravo s tog otoka polazi u obilazak Kornata, a ujedno. Jadrolinija je građanima ponudila da imena novih četiriju brodova biraju između šesnaest ponuđenih otoka. Među njima su Krk, Unije, Susak, Brač, Vis, Kornati, a to su otoci čija imena još ne nosi niti jedan Jadrolinijin brod. Osnovna je misija riječke brodarske tvrtke povezivanje otoka s kopnom te će stoga svi novi trajekti biti nazvani baš po otocima Ovo je glavno značenje pojma Murter Za druga značenja pogledajte Murter razdvojba Murter je sjevernodalmatinski otok površine 17, 58 km2. Naselja na Murter - Kornati su općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Šibensko - kninskoj županiji. Općina Murter - Kornati nalazi se na otoku Murteru i općenito obuhvaća sjeverozapadnu Malonogometni klub Murter je futsal klub sa otoka Murtera koji se.

Seznam otokov na Hrvaškem. Seznam otokov hrvaškega Jadrana, urejen po površini. Na Hrvaškem je 1246 otokov, od tega jih je 66 naseljenih. Hrvaški Jadran sicer obsega 1778 km obale, skupaj z obalami otokov pa 4012 km. Otok (površina je večja od 1 km²); otoček (površina je manj kot 1 km² in več kot 0,01 km²) - Jezera - nahaja se na jugozahodnem delu otoka, tako d so bila v 17 in 18 stoletju v uporabi imena Srimač in Murter. Od konca 18. stoletja do danes pa se uporablja samo ime Murter. Po otoku Murter kasneje dobi ime tudi naselje Veliko Selo, glede na to, da je dosti otokov že bilo tako poimenovano. Otočne Murter tradicije. Skrbni domačini otoka so se zelo dobro zavedali in znali. Nacionalni park Kornati sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Za posjet najljepše je iskustvo obilaska izletničkim brodom. www.np-kornati.hr. PLITVIČKA JEZERA. Nacionalni park Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u. Jedinstvena imena otoka. Vrijeme objave: 19.01.2021. 01:17:37 Podijeli članak: Share on Facebook Autor: Kristina Tartaro/More/HRT. Prduša Vela, Babina Guzica i Kurba vela neki su od otoka na Jadranskom moru. To su maleni i nenaseljeni otoci, ali živopisnih imena. Nađe se među njima i Balun, Blitvica, Smokvenjak ili Krava. Ante Jurić iz Centra za jadransku onomastiku i etnolingvistiku.

HRT: Jedinstvena imena otoka - Prduša Vela, Babina Guzica

 1. Imena četiri nova trajekta koji se za Jadroliniju grade u pulskom Uljaniku po prvi put biraju njihovi potencijalni putnici, i to posredstvom internetske stranice državnog brodara gdje se do četvrtka može glasovati za jedno od 16 ponuđenih imena otoka
 2. Anketa je u deset dana trajanja prikupila 4196 glasova. Najviše se glasalo za ime Kornati (755 glasova / 17,99%), a slijede Brač (742 glasova / 17,68%), Krk (424 glasova / 10,1%) i Mljet (356 glasova / 8,48%), objavila je Jadrolinija.. Stigli su i glasovi za Vis (255 glasova / 6,08%), Ist (238 glasova / 5,67%), Zlarin (230 glasova / 5,48%), Pag (190 glasova / 4,53%), Unije (169 glasova / 4.
 3. A grimiz i skrlet s eliških otoka staviše ti za krovišta. Žitelji Sidona i Arvada bjehu ti veslači, a mudraci tvoji, Tire, bijahu ti kormilari! (Ezekiel, 27) Feničani su jedan od onih zagonetnih, gotovo izgubljenih naroda o kojima znamo vrlo malo. A kada su materijalni dokazi oskudni, teško je stvoriti objektivnu sliku jednog dalekog života. Danas ih poznajemo uglavnom preko izvješća.
 4. Otoci na dlanu u 'Vodiču kroz Hrvatsku'. Upoznajte se s destinacijom, uživajte u fotogaleriji i pogledajte bogatu ponudu smještaja. Provedite ljetovanje u Hrvatskoj uz Adriatic.hr
 5. Brodski izlet na Kornate omogućuje da se obiđe skoro čitav Park i zaviri u njegove bezbrojne prekrasne uvale i otkrije raznolike oblike otoka i njihva ponekad iznimno zabavna imena. Kornati su i jedna od najpopularnijih nautičkih destinacija, a bogato podmorje privlači ljubitelje ronjenja koji ga mogu posjetiti u organizaciji nekog od lokalnih ronilačkih klubova. U sklopu parka nalazi se.
 6. Raštrkana slova simboliziraju raštrkane otoke općine Murter-Kornati koja je sa svojih 160 otoka, otočića i hridi razasutih na 80 km2 najtočnija općina Mediterana. Murterini koji su većinski vlasnici Kornata doživljavaju Kornate, kao dio sebe bez kojeg nisu potpuni. Nepotpuno srce postaje cjelovito tek kada slova promatrana kao cjelina tvore konstrukciju MURTER KORNATI. Slova su izvan.
 7. Biljni svijet. Mljetske šume najčešće tvori alei bor te su među najljepšim i najočuvaniljim šumama tog tipa na Sredozemlju. Na Mljetu se mogu naći i brojne endemske biljke: dubrovačka zečina, jupiterova brada i drvenasta mlječika. Šuma, posebno bujna na području oko Velikog i Malog jezera, spušta se do samog mora s kojim čini.

Narodni park Kornati: navtični raj z 89 nepozabnimi otoki

 1. Kornati, Karavan - Kornati se protežu između Dugog otoka i Murtera. Narod kaže da ih ima 365, koliko dana u godini, ali geografija smanjuje broj na 125 ne računajući male hridi. Kad se zna da su se poređali na dužini od svega tridesetak kilometara, onda se shvati kako je zgusnut ovaj arhipelag. Baza za pohod na Kornate su Sali, najveće.
 2. Jadrolinija: Kornati, Brač, Krk i Mljet prikupili najveći broj glasova . Završila je online anketa Dodijeli ime Jadrolinijinom brodu koja se provodila u razdoblju od 11. do 20. veljače na službenim internetskim stranicama Jadrolinije s ciljem odabira imena za četiri nova trajekta. Četiri naziva hrvatskih otoka s najvećim brojem glasova bit će predložena Ministarstvu pomorstva.
 3. je otok Murter 1251. godine pod imenom Colentum, kad je ugarsko-hrvatski kralj Bela odredio granice šibenske komune, javlja se hrvatsko ime otoka Srimac (Srimač)
 4. Od 363 luke, lučice, sidrišta i marina, kvarnerski, zadarski i dubrovački akvatorij ih sadrže 60 posto. Ipak, ponajviše zbog Nacionalnog Parka Kornati, najatraktivniji je šibenski akvatorij. Hrvatska je jedna od najpopularnijih svjetskih jedriličarskih odredišta na Mediteranu, sa preko tisuću kilometara obale i više od 1100 otoka podijeljenih u četiri glavne pomorske regije: Istri i.

Ime otoka mijenjalo se kroz povijest. Najraniji spomeni potječu iz 10. i 11. stoljeća. Verzija imena u hrvatskom obliku, koju koristimo i danas, prvi se put spominje u 14. stoljeću, a od 15. stoljeća naziv Pašman postaje stalan Otok Murter - Otok otoka. 2,855 likes. For everyone in love with Island Murter and its archipelago... :) Jump to. Sections of this page. Accessibility Help. Press alt + / to open this menu. Facebook. Email or Phone: Password: Forgot account? Home. Posts. About. Photos. Reviews. Community. Groups. See more of Otok Murter - Otok otoka on Facebook . Log In. or. Kornati su najgušća otočna skupina na Mediteranu, smještena na srednjem dijelu hrvatskog Jadrana. Podijeljen je u dvije skupine: Donje Kornate i Gornje Kornate. Od 152 kornatskih otoka, 89 ih je zbog ljepota krajolika, velike obalne razvedenosti i bogate morske flore i faune 1980. godine proglašeno Nacionalnim parkom Murter. Murter je najveće i najstarije naselje na otoku Murteru koji je mostom kod Tisnog povezan s kopnom. Nalazi se 35 km zapadno od Šibenika. Za otok Murter kažu da je otok svih otoka jer su Murterini vlasnici gotovo svih kornatskih i susjednih otoka. U njihovom je posjedu svaki sedmi hrvatski otok, stoga je život Murterina i razvoj.

Ethno Dalmatia - etno portal - Regija Murter-KornatiOtok Žut, raj za nautičare | Savjetnica

KORNATI: Činjenice o rajskom arhipelagu koje možda niste

Kornati su gotovo sasvim nenaseljeni, udaljeni su od kopna i nisu povezani stalnim trajektnim linijama pa tamo nema masovnog turizma. Osim toga, 89 otoka iz arhipelaga osamdesetih su godina proglašeni nacionalnim parkom te je na njima zabranjena gradnja. Upravo zbog izoliranosti i ljepote nacionalnog parka, brojne poznate osobe posjećuju Kornate. Gosti najčešće dolaze jahtama na kojima. Danas ćemo posjetiti Nacionalni park Kornati koji se sastoji od oko 100 otoka, otočića i grebena koji se u nekim dijelovima strmoglavljuju duboko u more, čak i do 100 metara duboko. Prizor koji će vam zasigurno oduzeti dah. Otoci su bogati ribom te kulturno-povijesnom ostavštinom. Ruševine stare ilirske utvrde, rimske vile, stara kršćanska crkva sv. Marije i srednjovjekovne utvrde i.

Sa svojim 141 otokom, otočićem i hridi Kornatsko je otočje najgušća otočna skupina na Sredozemlju. U smislu zaštite otočje je podijeljeno na Nacionalni park Kornati te značajni krajobraz - Žutsko-Sitsku skupinu otoka. Očuvane zajednice podmorja, iznimne ljepote krajobraza te bogata kulturna i tradicijska baština čini ovo. otoka na svijetu. Često se ističe da je Mljet sa svojih 70 posto površine pod šumama naj- šumovitiji hrvatski otok. Također se ne propušta istaknuti kako je zapadni dio otoka s jedinstvenim morskim jezerima proglašen nacionalnim parkom, što nije slučaj s drugim otocima budući da se preostali otočki nacionalni parkovi (Brijuni i Kornati) odnose na skupine otoka. Mljet je ipak. Nacionalni park Kornati je jedna od najrazvedenijih otočnih skupina na Mediteranu, jedinstven splet od 150 otoka, otočića i hridi, razasutih na središnjem dijelu Jadrana,. To je najmodriji kutak Jadrana u kojem modra boja kornatskog mora još više dolazi do izražaja u kontrastu s bijelo-sivim kamenjarom koji prevladava na otocima. Sa svojim neponovljivo bistrim morem, obiljem sunca. Nacionalni park Kornati sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Od površine parka, samo oko jedne četvrtine je kopno, dok je preostali dio morski ekosustav. Nacionalni park Kornati obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Okomite litice tj. 'krune' kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka. Morski dio parka također je iznimno interesantan.

hr Otočna skupina Kornati broji 147 otoka , otočića i hridi ukupne površine 69 km2 , a prostiru se od Dugog otoka do Žirja na ukupnoj površini od 320 km2 . en Sali is the biggest village on Dugi otok ( ~1000 inhabitants ) . hrenWaC. hr Pristajemo na dijelu luke točno ispred trgovine . en That the church had an important place in the consciousness of the then users of the area can be. Općina Murter-Kornati. Sviđa mi se: 6490 · 526 govori o ovome. Budi inspiriran najotočnijom općinom Mediterana / Be inspired by the most insular Mediterranean municipality Nacionalni park Kornati su jedinstvena otočna skupina u Sredozemlju sa 89 otoka i hridi koji se prostiru na površini od 302 km2. Krajolici i panorame su specifične za nautičare i brojne posjetitelje parka. Divlja ljepota kamena, bistro morsko plavetnilo, skrovite uvale, nesvakidašnji kontrasti prirode, a posebno svijet tišine, jedinstven su doživljaj. Morski klifovi, pećine (grote.

Murter-Kornati - Wikipedij

Murter Naselje Murter, ki leži na severozahodnem delu otoka enakega imena, v svoji občini zajema preko 170 otokov, otočkov in čeri Narodnega parka Kornati. (Več ») Tisno Naselje Tisno, ki ga na dva dela loči 38 metrov široka ožina med kopnim in otokom Murter, svoj turistični razvoj dolguje tudi zdravilnemu blatu v zalivu Makirina Iz luke Sali plovimo kurs Proversa , uzak prolaz između Dugog otoka i Kornata , koji je istovremeno i ulaz u nacionalni park Kornati . hrenWaC. Operations located in the remote Greek Islands and in the Croatian islands of Dugi Otok, Vis, Mljet and Lastovo may benefit from an increase by Operacije na udaljenim grčkim otocima i hrvatskim otocima Dugi otok, Vis, Mljet i Lastovo mogu.

Murter (Murter-Kornati) - Wikipedija. hr.wikipedia.org › wiki › Murter_(Murter-Kornati) Cached; Murter je okružen brežuljcima Radučem (125 m), Sv. Rokom (70 m), i Gradinom (62 m). Murter se širi prema uvali Hramini, u kojoj je izgrađena marina, prema uvali Slanica. Osim plaže Slanice, Murter ima još četiri plaže, a to su Luke, Podvrške, Čigrađa i Kosirina. Uvala Hramina. Autor: Mate SUIĆ Članak je objavljen u Vjesniku za arheologiju i povijest dalmatinsku broj 86, 1993., str. 119-124. Predlažu se nove etimologije za imena mjesta (otoka) Biševo (talijanski Busi) i za mjesto Komiža na otoku Visu. I ovdje je hrvatski — Pročitaj sve Naš današnji cilj je Sali , glavni grad Dugog otoka. HeiNER - the Heidelberg Named Entity Resource. Show algorithmically generated translations. Similar phrases. Dugi Otok. Dugi otok. Examples Add . Stem. Operations located in the remote Greek Islands and in the Croatian islands of Dugi Otok, Vis, Mljet and Lastovo Operacije na udaljenim grčkim otocima i na hrvatskim otocima Dugi otok, Vis. Nacionalni park Kornati je najrazvedeniji sredozemni arhipelag. Na sutoku šibenskih i zadarskih otoka smjestio se najrazvedeniji i jedan od najljepših sredozemnih arhipelaga - Kornati. Dio tog labirinta kopna i mora zbog svojih izuzetnih pejzažnih ljepota, velike razvedenosti obale i ekološki očuvanog akvatorija 1980. je proglašen nacionalnim parkom Murter je naselje na sjeverozapadnom dijelu istoimenog otoka udaljeno 32 kilometra od Šibenika i 65 kilometara od Zadra. For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Murter (Murter-Kornati)

Kornati, razdvojba - murter

Murter je naselje na sjeverozapadnom dijelu istoimenog otoka i udaljen je 30 kilometra od Šibenika i 50 kilometra od Zadra. Murter je okružen brežuljcima Radučem (125 m), Sv. Rokom (70 m), i Gradinom (62 m). Murter se širi prema uvali Hramini, u kojoj je izgrađena marina, prema uvali Slanica. Među benediktincima tog samostana nalazimo mnoga značajna imena poput Mavra Vetranovića i Ignjata Đurđevića. 1345. godine benediktinci se odriču vlasti na dijelu otoka te Mljet dobiva Statut i Univerziju (općinu) u Babinom Polju. Formalno je bio pripojen Dubrovačkoj Republici 1410. godine. Samostan je nastavio s radom sve do 1809. godine kada se je, došavši pod Napoleonovu vlast.

Geografska imena Kornata na starim kartama - CROSB

Toponimija otoka Pašmana (glavni urednik), Zadar: Sveučilište u Zadru / Centar za jadranska onomastička istraživanja (2006); 322 str.; ISBN 953-7237-12-5; Poglavlja u knjizi: Suvremena toponimija (s Antom Jurićem), u: Skračić, Vladimir (ur.), Toponimija otoka Pašmana, Zadar: Sveučilište u Zadru / Centar za jadranska onomastička istraživanja (2006): 117-122. Korpus suvremenih t VIDEO Održana završna konferencija projekta Plava Eko-patrola. by Glas otoka 25. ožujka 2021. 0. Projekt Plava Eko-patrola, nakon 22 mjeseca, uspješno je realiziran i priveden kraju, javljaju zadovoljni inicijatori iz Udruge Argonauta. Uz njih kao nositelje, partneri na projektu su Općina Murter-Kornati, Osnovna škola Murterski škoji. Druga stran otoka je večinoma strma in nenaseljena. Je pa s pripadajočimi zalivi, otočki in bogatim podmorjem pravi izziv za potapljače in športne ribolovce. Poglejmo si otok Ugljan nekoliko pobliže. Otok Ugljan leži v Zadarskem arhipelagu, v »dinarski« smeri severozahod-jugovzhod, severozahodno od otoka Pašmana, od katerega ga loči leta 1883 izkopan kanal Ždrelac, in jugozahodno.

Kornatski otoci Hrvatska enciklopedij

Sudionici su od imena hrvatskih otoka najviše glasovali za Kornate, Brač, Krk i Mljet. Ta će četiri naziva biti predložena Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, koje će donijeti konačnu odluku o nazivlju brodova. Ovo je cijeli popis imena koja su dobila najviše glasova: 1. Kornati (755 glasova / 17,99%) 2. Brač (742 glasova. Četiri naziva hrvatskih otoka s najvećim brojem glasova bit će predložena Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture koje će donijeti konačnu odluku o nazivlju brodova. Anketa je u 10 dana trajanja sakupila čak 4 196 glasova, a rezultati su: 1. Kornati (755 glasova / 17,99%), 2. Brač (742 glasova / 17,68%), 3 Na instalaciji se nalaze imena svih volontera koji su svoj trud i vrijeme uložili kako bi zajedno napravili nevjerojatne akcije u našoj lokalnoj zajednici. Spomenik je podignut u njihovu čast, kao i u čast svih koji su do sada dali svoj doprinos cijelom projektu Colentum. Spomenik je izrađen po ideji razvojne direktorice Ivone Jadrić, prema skici akademske kiparice Carle Radnić, a post Kornati se sastoje od 89 nenaseljenih otoka, otočića i hridi s ukupnom površinom od 217 km2, a poznati su po strmcima. Čini se da je otoka i više jer stara izreka kaže: Koliko je dana u godini, toliko je kornatskih otoka. Najveći dio Parka odnosi se na glavni otok Kornat, po kojem je cijela skupina dobila ime. Najveći ljubitelji Kornata su nautičari, kojima Kornati nude ono što.

JEDINSTVENA IMENA OTOKA Babina Guzica, Prduša, Kurba

The Kornati hrvaški otok, znan tudi kot stomorski otoki, se nahaja v severnem delu Dalmacije, južno od Zadra in zahodno od Šibenika, v okrožju Šibensko-kninska. Z dolžine 35 km in 140 otokov, nekateri veliki, nekateri majhni, na morskem območju približno 320 kvadratnih kilometrov, so Kornati najgostejši arhipelag v Sredozemskem morju. Od severozahoda do jugovzhoda (od otoka Balabra do. Jeste li čuli za ovaj otok zanimljivog imena. Naime, otok Žut nalazi se između Pašmana i Kornata sa površinom od 14,83 km2 i drugi je najveći otok iz skupine Kornatskih otoka sa duljinom obale 44,058 km. Nalazi se u blizini Zadra te dolazi iz skupine otoka gdje se smjestio prekrasni Nacionalni park Kornati sa svojom jedinstvenom florom i faunom Splitsko-dalmatinska županija prva je Hrvatskoj izradila digitalni pretraživač koncesija i koncesijskih odobrenja koji obuhvaća 1418 mikrolokacija na području županije. Internetska stranica projekta Pomorsko dobro osim informiranja i edukacije ima cilj prevenirati i spriječiti devastacije pomorskog dobra i zlouporabe koncesijskih odobrenja. https://www.pomorskodobro.dalmacija.hr. V Narodnem parku Kornati so tudi strogo zaščitena območja: otoček Purara, pečine Klint in Volić, otoček Mrtenjak, otočki Kolobučar ter otoka Mali in Veliki Obručan. Dostop na ta območja je prepovedan, vendar lahko jadrate in plavate v vseh ostalih območjih narodnega parka. Sidranje in prenočevanje je dovoljeno le v nekaj zalivih. V skoraj vsakem zalivu lahko najdete restavracijo. Nacionalni park Kornati jučer je obilježio 34. obljetnicu. Nacionalnim parkom proglašen je 1980. godine zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava. Park ima čak 89 otoka, otočića i hridi. Kopneni dio parka čini tek manje od četvrtine od ukupne površine od oko 220 k

Murter-Kornati. Općina Murter-Kornati nalazi se na otoku Mu

Nacionalni park Kornati s parkom prirode Telašćica. Cjelodnevni izleti u ovaj svjetski poznat arhipelag oko 15 NM od Biograda, na brodovima različite veličine i kapaciteta. Ovaj niz otoka, poput niske bisera, uključuje grupu od 141 otoka, otočića i grebena, čistih i divljih, duljine 19 NM i površime od 320 km 2. Povirite na www.np-kornati.hr i www.pp-telascica.hr. Oživi! Brodski. Kako časnici nisu znali hrvatski jezik, dobro raspoloženi vodič izmišljao je imena otoka prema trenutačnom nadahnuću kojemu je pridonosila i dobra šibenska loza . Osama, pusti kamenjari i. Dom Kurnatara najrazvedeniji je dio Mediterana - 89 otoka, otočića i hridi. Oduvijek privlači nautičare i ljubitelje robinzonskog turizma. A kako Kornati može sačuvati svoju atraktivnost rekao je Šime Ježina, ravnatelj NP Kornati: - Kornati će sačuvati svoju vrijednost i atraktivnost samo ako ostanu onakvi kakvi jesu. To je onaj temeljni fenomen - da to ostane, koliko je moguće. Kornati se sastoje od 147 otoka, otočića i hridi ukupne površine 69 km2, a prostiru se od Dugog otoka do Žirja na ukupnoj površini od 320 km2. Od toga nacionalni park obuhvaća 89 otoka u ukupnoj površini220 km2. Kornatsko otočje ime je dobilo po najvećem otoku - Kornatu. Sjeverne obale razvedenije su i blaže od južnih koje se gotovo vertikalno spuštaju u more. Na otocima nema.

Otok Brač i skrivene plaže by Domagoj Sever | Putoholičari
 • Gardena Schlauchverbinder Messing.
 • Hoher MFR Wert.
 • Elektronik auf Raten ohne Bonitätsprüfung.
 • Jeans Loose Fit Bedeutung.
 • Starre Kupplungen beispiele.
 • Corbusier Liege Original.
 • Beamer Leinwand 2m.
 • Victorious Ariana.
 • Ultraleichte Spinnrute Test.
 • Schwager Holzminden Online Shop.
 • Windows 7 USB Boot.
 • Schnullerkettenclip Holz Regenbogen.
 • Was bedeutet Beständigkeit.
 • Wie vermehrt sich Gundermann.
 • Quäldich Großglockner.
 • Krone Spelle Jobs.
 • Zippo Vatertag.
 • Meter Maids Australien.
 • MATLAB Compiler preis.
 • Nutfräser.
 • Auffallend weiter entwickelt als Gleichaltrige.
 • Greenfirst Daunendecke 155x200.
 • Lexmark Testseite drucken.
 • QTextStream to QByteArray.
 • Regenwald Karte.
 • Quad Kamera Handy.
 • Trinkgut Getränke.
 • LaTeX website link.
 • RC modell Crash VIDEO.
 • Webcam Punta Cana Hard Rock Hotel.
 • Schlitteln Etzel.
 • Vamos Reisen Insolvenzverfahren.
 • Alexandria ocasio cortez.
 • Sonderrufnummern sperren Fritzbox.
 • Ran FIGHTING.
 • Carnival Destiny.
 • Bäckerei Staib Öpfingen.
 • Schleyerhalle Stuttgart Programm 2020.
 • Artikel Drache.
 • WhatsApp Fotos nicht in Galerie.
 • Stufenweise Wiedereingliederung.